Moestuin Juni 2012

Moestuin Juni 2012

donderdag 27 oktober 2011

Kaarsje


Het nieuwste project kas technisch gezien, is een Jurgen project. En wel we steken een kaars aan in de kas. Om de volgende redenen. We hebben nu nog aubergines staan in de kas en ook de artisjok moet overleven. En die hebben warmte nodig. Een beetje warmte zal wel helpen. En een kaars geeft een pietsie warmte, wat als ie een hele tijd aanstaat een pietsie meer wordt.
Daarnaast is de theorie dat planten stikstof gebruiken en dit omzetten in zuurstof. Een kaarsje/ vuur heeft weer zuurstof nodig en zet dit om in stikstof. Dus ze zouden elkaar moeten helpen.

We hadden nog wat mooie kaarsen liggen en zijn meteen gaan testen. tot nog toe een succes, het lijkt inderdaad een pietsie warmer in de kas. En de kaarsen gaan erg lang mee (lees langer als dat op de verpakking staat. Bijna 2x zo lang!!

dinsdag 25 oktober 2011

carrousel envelop


Ja vandaag was het zo ver. De carrousel envelop ontvangen van het moestuin forum. Het idee; Iedereen krijgt de envelop, haalt de zaadjes eruit die interessant zijn en doet terug wat hij/zei niet gebruikt. Inmiddels is het een doos geworden (zo veel is het) maar mega leuk om hem eindelijk een keer te ontvangen. Ik had net mijn lijst op orde. Dus geheel gestructureerd aan de slag gegaan. En de helft van wat ik wou bestellen zat erin (boerenkool was op evenals bieten, wou graag mosterdsla etc). Verder nog veel verrassende dingen eruit gehaald die ik wil proberen (koolrabi, okra's en paksoi bv). De envelop ook weer aan kunnen vullen met bende die ik hier niet (meer) gebruik.
Het was dus een groot feest. De envelop is inmiddels door, maar wat een leuke aanvulling!!

zondag 23 oktober 2011

Bak weghalen, bessen en aubergines


Vandaag weer een paar uur op de tuin geweest. Het is hard nodig, er blijft veel staan wat moet gebeuren. Vandaag allereerst de knoflook gepoot (moet normaal op 10-10 dus ik ben redelijk op tijd). Daarnaast heb ik 2 bessenstruiken (een zwarte en een witte) gekregen van een buur tuinder welke ik in de tuin heb gezet. Ook de kas weer eens onkruid vrij gemaakt. In de kas stiekem aan het genieten van 2 kleine mini aubergines. De vraag is of ze uberhaubt groot worden nu het kouder wordt. Maar ik ben al lang blij met vruchten aan die planten.
Jurgen lief is ondertussen bezig geweest om het opslag hok aan de achterkant van het huisje weg te halen.

En aangezien het herfst is blijven we nog wel even bezig met opruimen, opruimen en opruimen....

zondag 16 oktober 2011

Paddenstoelen


Oké dit keer geen paddenstoelen in de moestuin. Maar gister "les" gehad in het zoeken van paddenstoelen in het wild! Ofwel paddenstoelen hunten.
Met de "meneer" van de cursus miste ik de "klik". Maar de informatie was duidelijk en goed. Verder nog een boek mee naar huis genomen. En met alle informatie bij elkaar zie ik mezelf wel in staat een lekker paddenstoelen maaltje uit het bos te toveren. de foto is van de inhoud van onze paddenstoelensoep op de cursus dag.

vrijdag 14 oktober 2011

Sambal


Ja het was zo ver, ik moet toch echt iets met die honderden pepertjes gaan doen die van mijn plantjes afkomen. En na een mooi droog koord bedacht dat ik maar eens sambal ging maken.
Nadat ik erachter kwam dat als je een recept zocht er duizend recepten zijn met evenzoveel onbekende ingredienten voor makkelijk gekozen. De basis is geloof ik pepers, ui, knoflook en suiker (voor de milt varianten) dus daar heb ik me aan gehouden. Verder heb ik het gebakken en voor de extra smaak wat tomaten puree toegevoegd. En eigenlijk is ie best lekker. Vanavond bij het eten maar eens echt proberen.

dinsdag 11 oktober 2011

Herfst en werkdag op de tuin..


Vandaag echt een herfstige dag gehad op de tuin. Nog net geen wind, maar het wat koudere weer met bijbehorende wind en bladval was aanwezig.

Blij verrast was ik toen ik op de tuin kwam en bleek dat ze op de klusdag hard bezig geweest zijn. Ze hebben tussen mijn tuin en de manege hard gesnoeid en planten weggehaald. Het gevolg. Veel meer zon op mijn tuin, en ik kan naast mijn tuin lopen en dat bijhouden zodat het onkruid niet meer mijn tuin ingroeit.

Verder ben ik verder gegaan met de kas. Ik had al een gedeelte ververst en sla etc gezet om de wintermaanden door te komen. Aan de andere kant blijken de aubergines echt zin te krijgen. Meerdere vruchten aan de planten. De vraag is of die rijp gaan worden, maar 2 van de 3 planten krijgen een kans. De andere plant heb ik weg gehaald. Dit omdat ik mijn artisjokken in de kas wou zetten. Wie weet overleven ze de winter dan goed.

Ook de rest van de mais planten weg gehaald en plek gemaakt om knoflook te poten, dit ga ik volgende keer doen.

Of te wel genoeg te doen op de tuin, ook in de herfst. Ik heb zelfs nog sla, spruiten, pepers, paprika en snijbiet geoogst.

maandag 3 oktober 2011

Pepers & okt klussen


Vanochtend begon dan echt de herfst, op de tuin dan. En hierbij ook de herfst klussen. Nou was ik al begonnen met verven, maar aangezien ik daar niet verder mee kan heb ik een start met de kas gemaakt. Het gedeelte waar de tomaten stonden, daar heb ik de grond ververst. En voor herfst en winter sla en snijbiet gezet.
Aan de andere kant alleen de komkommer weggehaald, die zou alleen maar de boel verder kunnen besmetten. De aubergines blijven nog even staan omdat er eindelijk een paar bloemen bevrucht zijn. De vraag is of ze ooit rijp gaan we worden, we zullen zien.
Verder begonnen met de maisplanten rooien en ook de rest van de tuin heeft nog een schoonmaakbeurt nodig, maar dat komt volgende keer weer.

Van het weekend ook nog wat leuks gemaakt, van eigen oogst een peper-koord, nog meer dan genoeg pepers voor sambal. En dit ziet er vooral ook leuk uit!